Het spoelen van de automaatbak

Waarom zou ik mijn automatische versnellingsbak laten spoelen?

Het vreemde is dat de meeste fabrikanten wel voorschrijven dat de motorolie periodiek ververst moet worden, maar bij de automaatbak laten ze dat vaak achterwegen. Als de fabrikant al voorschrijft dat de olie van de automaatbak ververst moet worden, dan blijft er nog steeds veel vuil achter in het systeem omdat er niet gespoeld wordt.

 

Een automaatbak heeft uiteraard ook smering nodig. De draaiende delen in een automatische versnellingsbak worden gesmeerd en gekoeld door ATF-olie. Door slijtage, vocht, interne vervuiling en het verouderen van olie raakt de ATF-olie langzaam vervuilt en verliest het zijn werkende eigenschappen. Door vervuiling van de ATF-olie raken allerlei onderdelen

langzaam vervuilt. Overschakelen gaat niet meer soepel. Indien er geen onderhoud wordt uitgevoerd kan dit uiteindelijk tot gevolg hebben dat de automaatbak storingen gaat vertonen. Nog erger: de automatische versnellingsbak moet vervangen, gerepareerd of gereviseerd worden. Gevolg: een hoge rekening.

 

Spoelen, flushen en verversen van de automatische versnellingsbak olie is vooral geschikt voor preventief onderhoud net zoals een onderhoudsbeurt aan de motor. Door de versnellingsbak goed te onderhouden zijn de meeste klachten te voorkomen. Veel klachten zijn met het spoelen en reinigen van de automatische versnellingsbak te verhelpen, echter daar kunnen wij helaas geen garantie op geven. Onderhoud uw automatische versnellingsbak dus voordat zich een storing voordoet. Want ook hier geldt: voorkomen is goedkoper dan genezen.

 

Schrijft de fabrikant geen verversing voor? Dan adviseren wij u elke 60.000 km – 120.000 km. (afhankelijk van de belasting) de bak te laten spoelen. Voor meer informatie of een vrijblijvende offerte, kunt u altijd contact met ons opnemen.