Ineens slaat het weer om en is het ijskoud. Je wilt 's ochtends naar je werk, maar je autodeur zit ineens vastgevroren! Wat doe je dan? Daarover en over andere winterse ongemakken geven wij graag een aantal tips.
Gebruik nooit water!
Het lijkt zo'n goed idee, even wat warm of koud water over een bevroren gedeelte van de auto gieten. Doe dit echter nooit! Water bevriest meteen weer, heet water nog sneller dan koud water. De problemen verergeren alleen maar en een ruit kan zelfs kapot springen.
Pas op je ruitenwissers!
Soms zet je de auto uit, terwijl de ruitenwissers nog aan staan. Wanneer je de volgende dag de auto start, staan de ruitenwissers nog aan. Zijn de ruitenwissers vastgevroren, dan trek je hierdoor het mechaniek stuk of de ruitenwissermotor gaat kapot. Let er dus extra op in de winter dat je de ruitenwissers uitzet wanneer je de auto verlaat.
Deur dichtgevroren
Voorkomen is in dit geval echt beter dan genezen. Je kunt de rubbers van de deuren insmeren met een rubberstick of inspuiten met
rubberspray. De spray beschermt in de zomer de rubbers ook tegen uitdroging. Zit de autodeur echt vast, probeer dan eerst via een
andere deur in de auto te komen. Gebruik anders een föhn om de deur te ontdooien.
Slot bevroren
Probeer altijd eerst de afstandsbediening te gebruiken om de deur te openen. Heeft de auto geen afstandsbediening en lukt het niet om de deur met een sleutel te openen, gebruik dan slotfree om het slot te ontdooien.
Ruitenwissers vastgevroren
Start de auto en zet de blower op de voorruit aan. Het ontdooien van de ruitenwissers duurt meestal tussen de 5 en 10 minuten. Eventueel kun je ook wat ontdooispray op de wissers spuiten. Trek de ruitenwissers nooit los, hiermee kun je de wisserbladen beschadigen.
Auto start niet
In de winter komen veel problemen met de accu voor. Start de auto niet, dan kun je een starthulp vragen. Het is handig om startkabels in de auto te hebben liggen. Heeft de starthulp zijn werk gedaan, rijd dan even bij ons langs om de accu te laten testen. Hiervoor is een afspraak niet nodig. Is de accu niet goed (genoeg) meer, dan hebben wij de meeste nieuwe accu's op voorraad en vaak kunnen we deze meteen vervangen.
Handrem vastgevroren
Zet de auto in de winter niet op de handrem om vastvriezen te voorkomen. Zet de auto in de 1e versnelling of in de achteruit in plaats van op de handrem. Zit de handrem vastgevroren, start dan de auto en heb geduld. Hopelijk ontdooit de warmte van de uitlaat de handremkabels. Anders moet u wachten tot het niet meer vriest en de handremkabels vanzelf ontdooien.
Voorruit bevroren
Gooi nooit water over de ruit om die te ontdooien. De ruit kan hierdoor zelfs kapot springen. Start de auto en zet de blowers op de voorruit aan. Zet ook de achterruitverwarming aan. Vaak is het nodig om toch nog de ruiten te krabben, hiervoor zijn verschillende ruitenkrabbers te koop, ook met handschoen bijvoorbeeld. Nog handiger is ontdooispray. Bewaar dit het liefst buiten de auto.
IJs aan de binnenkant van de ramen
Voorkomen is beter dan genezen. Leg een Pingi in uw auto bij de voorruit. De Pingi neemt vocht op, waardoor de binnenkant van de ruit
minder snel bevriest. Is de ruit toch bevroren aan de binnenkant, start dan de auto en zet de blower aan. Zijn ze erg bevroren, dan kun je nog krabben met een ruitenkrabber. Gebruik nooit ontdooispray aan de binnenkant! Deze spray laat een te vet laagje achter en is ook niet goed voor je gezondheid!
Winterbanden
Winterbanden hebben meer grip op de weg bij koud en nat weer dan zomerbanden. De aanschaf kan duur lijken, maar je doet ook langer met je zomerbanden als je een deel van het jaar op winterbanden rijdt.
Waarschuwing
Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing van alle producten die je gebruikt.