Mag ik E10 tanken met mijn auto?

 

Wij krijgen veel vragen van klanten of hun auto geschikt is voor brandstof met 10% bio ethanol, ook wel E10 genaamd. Wij zullen zo wat verder ingaan op wat E10 nu precies is en doet met uw auto. Wilt u nu direct al controleren of uw auto geschikt is voor E10, kijkt u dan hier www.e10check.nl. Let op: bij voertuigen met een eerste registratie na 12 oktober 2018 is nabij de tankvulmond met een sticker E10 aangeven of het voertuig E10 brandstof mag tanken.

 

 

E10 is een benzine met maximaal 10% ethanol. Bio componenten worden toegevoegd om de uitstoot van kooldioxide (CO2) te verminderen. Ze zijn gebaseerd op ethanol en gemaakt uit plantaardige grondstoffen. In meerdere lidstaten wordt deze brandstof al enige tijd aangeboden. De hoeveelheid ethanol is te zien op de tankzuil door een sticker E5 of E10.

 

 

Veel auto’s kunnen gewoon op E10 rijden, maar sommige rubbers en metalen zijn niet goed bestand tegen bio ethanol. Daar ligt dus het probleem. Afhankelijk van de materialen die de fabrikant heeft gebruikt, kan uw auto wel of niet op E10 rijden. Komt u er bij de check achter dat uw auto niet op E10 kan rijden, dan blijft er maar één ding over en dat is een andere brandstof tanken met maximaal 5% bio ethanol (zogenaamde E5 brandstof). Dat zal vooral gelden bij auto’s ouder dan 20 jaar.

 

 

Meer informatie over wat de brandstofstickers nu precies inhouden vindt u hier: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/auto/brandstofstickers

Voorkom problemen door E10 brandstof!

 

Waarschijnlijk tankt u al e10 brandstof en waarschijnlijk is uw auto daarvoor ook geschikt. Echter, de bio ethanol in de brandstof heeft grote nadelige gevolgen voor uw motor. Het veroorzaakt een soort plak en trekt vocht aan, dat weer voor roest en corrosie zorgt. Gevolg: een niet optimaal lopende motor of nog erger…defecte onderdelen.

 

Gebruik daarom regelmatig een reiniger voor in het brandstofsysteem. Wij hebben er verschillende van zowel Forté als Innotec.

 

Rijdt u meer dan 30.000 km. per jaar dan is 1 flesje per jaar voldoende.
Rijdt u minder dan 30.000 km. per jaar, dan adviseren wij 2 flesjes per jaar (om de 6 maanden 1 flesje)