Roetfilter (DPF) reinigen

Het vervangen van een roetfilter (DPF) is duur. De meeste roetfilters kosten al snel meer dan €1.000 terwijl het originele roetfilter gewoon nog goed is. Het meest voorkomende probleem is de vervuiling van het roetfilter. Indien de vervuiling wordt verwijderd, werkt het roetfilter weer zoals het hoort.

 

Bespaar gemiddeld €561,-

Reinigen van een roetfilter is veel goedkoper dan vervangen.

 

Wij van Bosch Car Service Auto Totaal Houten kunnen het vervuilde roetfilter weer reinigen voor een fractie van de kosten van een nieuw roetfilter of gereinigd roetfilter dat volledig gede- en monteerd moet worden. De totale kosten van het reinigen van een roetfilter zijn voor u €239,- inclusief BTW. Een groot verdeel is dat het roetfilter niet hoeft te worden uitgebouwd. Dit levert dus ook nog eens een kostenbesparing voor u op en een korte doorlooptijd. In vergelijking met het demonteren, openslijpen, roet en as verwijderen, lassen en monteren bespaart u gemiddeld €561,-.

 

Het reinigen van het roetfilter doen wij met de Forté Power Clean machine. Dit is een computergestuurd apparaat dat het roetfilter zeer secuur reinigt met vloeistoffen die biologisch afbreekbaar zijn. Wat zijn de voordelen van deze behandeling:

  • Lage kosten t.o.v. het vervangen van het roetfilter
  • Verwijdert roet en overige afzettingen in het roetfilter
  • Vermindert de tegendruk in de uitlaat
  • Lost problemen op, waardoor het storingslampje gaat branden
  • Herstelt de ‘Limp home” status

Heeft u dus een auto waarbij het roetfilter verstopt zit? Informeer dan bij ons naar de mogelijkheden. Meer informatie over de werking van het reinigen, de berekening van de besparing en voorwaarden vindt u hieronder.


Goed om te weten

Het is van belang om de oorzaak van het verstopte roetfilter te achterhalen. Zijn het veel korte ritten, of is er een probleem met de inspuiting, EGR, luchtmassameter, vervuiling van het inlaatspruitstuk, etc.?

Daarbij zal in 99% van de gevallen, na het reinigen ook de motorolie en het filter vervangen dienen worden doordat de auto al een aantal keren verstoord is bij het regenereren en wel telkens meer brandstof heeft ingespoten.

Anders dan bij het demonteren, openslijpen, roet en as verwijderen, lassen en monteren, kunnen de parameters van hetroetfilter niet worden gereset omdat er een onbekend gedeelte as in het filter achterblijft bij het gebruik van de Forté Power Cleaner. Daarbij moet dus de voorgeschreven vervangingstermijn gerespecteerd worden.

 

Forté Power Clean

Voordelen: lage kosten, snelle oplossing

Nadeel: geen reset van de parameters roetfilter, vervangingstermijn blijft gehandhaafd

 

Roetfilter demonteren, openslijpen, roet en as verwijderen, lassen en monteren

Voordelen: roetfilter is weer als nieuw en kan zo ook aangeleerd worden in het motormanagement

Nadelen: hogere kosten, langere doorlooptijd

 

Om een goede afweging te kunnen maken m.b.t. de kosten, hebben wij naar de prijs gekeken van het demonteren, openslijpen, roet en as verwijderen, lassen en monteren. Deze prijs ligt gemiddeld rond de €800, = incl. btw. De prijs die wij rekenen aan u voor het reinigen van een roetfilter met de Forté Power Cleaner is: €239,- incl. btw. Het verschil is: €800,- minus €239,- = €561,- De keuze is dus aan u waarbij de kosten, de doorlooptijd en de verwachte levensduur van het roetfilter doorslaggevend kunnen zijn.

 

Na het reinigen van het roetfilter door de Forté Power Clean machine wordt bij de auto ook altijd een geforceerde regeneratie uitgevoerd. Daarna zal de auto zelf bepalen met behulp van het algoritme in het motormanagement, de verschildruksensor, de uitlaat temperatuursensoren, motortemperatuur, toerental, belasting, etc. en het rijgedrag wanneer de volgende regeneratie

noodzakelijk is.

 

Wel zien wij een risico als u er niet voor kiest de olie en het filter te vervangen na het oplossen van

de problemen en het reinigen van het roetfilter. De olie blijft dan namelijk een groot gedeelte brandstof bevatten, waardoor bijvoorbeeld de smerende werking in gevaar komt.

 

Meer informatie over de Forté Power Clean machine.

 


Auto Totaal Houten
De Bouw 7
3991SX  Houten
030-6590069
www.autototaalhouten.nl

Messenger

Laatste update 14 april 2020